Ο προσκοπισμός είναι μια σύγχρονη παιδαγωγική κίνηση, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, η οποία έχει Σκοπό, Αρχές, Μέθοδο και Μέσα. Αποστολή του Προσκοπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι να συμβάλλει μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης των νέων στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, ενός καλύτερου κόσμου.

Το προσκοπικό Σύστημα που αποτελεί την αυτοτελή μονάδα λειτουργίας του Προσκοπισμού, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά δέχονται διαδοχικά από τμήμα σε τμήμα τα βιώματα και τις εμπειρίες της Προσκοπικής τους ζωής.

Υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων του Συστήματος είναι ο Αρχηγός του Συστήματος, ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου Συστήματος και φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία των Προσκοπικών Τμημάτων.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Παπάγου, με ιδρυτή τον Κωνσταντίνο Τσέρκοβιτς, από το 1976 μέχρι και σήμερα μετράει 40 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας με πλούσιο Προσκοπικό Πρόγραμμα, με σταθερά μεγάλο τον αριθμό των μελών του και με σημαντική παρουσία στα κοινά της περιοχής μας, αλλά και πολύ σημαντική Κοινωφελή δραστηριότητα σε επίπεδο τοπικό αλλά και Πανελλαδικό.

Πολύ σημαντικές στιγμές του Συστήματός μας στα 37 χρόνια λειτουργίας του είναι: Η συμμετοχή στον εορτασμό των 70 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, με προσκοπική μπάντα και δεξίωση στο μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του πλατό «Ιωάννη Λάζαρη» στο Προσκοπικό κέντρο «Περδικόβρυση» του Παρνασσού, η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Προσκοπικό τζάμπορυ στην Portumna της Β. Ιρλανδίας του 1985, στο Πανευρωπαϊκό τζάμπορυ της Ολλανδίας το 1994, η ενεργός συμμετοχή στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε η Κοινωνία στο σεισμό του 1999 στην Αθήνα, η συμμετοχική βοήθεια στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών της Πελοποννήσου το 2007, αλλά και πολλές συμμετοχές σε δραστηριότητες όλων των κλιμακίων του ΣΕΠ με κοινωφελή χαρακτήρα προσφοράς στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Σημερινός Αρχηγός του 2ου Σ.Π. Παπάγου είναι ο Θωμάς Κουρμπαλής, άξιος συνεχιστής της Προσκοπικής Ιστορίας του Συστήματος.